Wednesday, May 5, 2010

+ Fakta @ Auta +


WANITA PUNGGUNG BESAR KURANG RISIKO SAKIT JANTUNG

SATU kajian kumpulan penyelidik Universiti Oxford di Britain mendapati wanita yang memiliki punggung dan paha besar kurang berisiko diserang sakit jantung dan kencing manis.

Kumpulan saintis itu menyatakan lemak punggung dan paha boleh mengurangkan kesan protein cytokine iaitu penyebab keradangan dan arteri tersumbat.

Ia berbeza dengan sel lemak di bahagian perut yang dikaitkan dengan penyakit jantung dan diabetes kerana ia mengandungi cytokine yang tinggi.

Lemak punggung dan paha turut mengandungi sejenis hormon bagi melindungi salur darah dan bertindak mengawal kandungan gula dalam darah serta mempercepatkan pembakaran lemak.

"Lemak di sekitar punggung dan paha berbeza dengan lemak di perut. Terdapat lemak yang baik dan buruk sama seperti kolesterol berfaedah dan kolesterol yang berbahaya," kata ketua kajian tersebut, Dr. Konstantinos Manolopoulos.

Menurutnya, selebriti berpunggung besar seperti Jennifer Lopez (JLo) dan Beyonce merupakan contoh ikutan lebih baik bagi kesihatan wanita berbanding model yang kebanyakkannya bertubuh kurus dan kurang kandungan lemak seperti Kate Moss.

sumber : Facebook Dr Rozmey (pengasas herba prima marketing)

3 comments:

saza lover said...

Bontot u besar tak sayang?

Aieyn said...

yang... soalan u ni kan!!!!!!!!!!!!
ggrrrrrrrrrrr!!!!
i lepok u sampai same besar dgn i nk??

Ainil Hawa said...

hehe...
keturunan besar lower body huhu
yeay!!